Dorine Hermans

Dorine Hermans

Dorine Hermans (Maastricht, 1959) studeerde geschiedenis in Leiden. Ze publiceerde over het koninklijk huis in onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant en was vaste medewerker van Elsevier. In 2002 verscheen haar biografie Pieter van Vollenhoven, burger aan het hof. Met Daniela Hooghiemstra publiceerde ze de veelbesproken boeken Vertel dit toch aan niemand (2006) en Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (2007). Op het laatste boek werd de AVRO-televisieserie De Troon gebaseerd. 

MOGELIJKHEDEN

Historica Dorine Hermans is niet alleen een groot kenner van verleden en heden van onze koninklijke familie, ze weet haar kennis ook op een aanstekelijke en humoristische manier te delen, zowel in haar boeken als op het podium. Haar psychologische analyse van de ‘koninklijke diersoort’, haar inside information over twee eeuwen koningshuis en haar scherpe anekdotiek maken haar optreden tot een perfecte mix van referaat en cabaret. Na afloop van haar optreden houdt ze een quiz om te zien of iedereen goed heeft opgelet. De winnaar krijgt exemplaren van drie Hermans-boeken die niet meer via de boekhandel te krijgen zijn. NB: bestendigheid tegen enige chaos is vereist.

Quotes

‘Met grappige anekdotes en levendige verhalen wist ze de zaal te boeien, ontroeren en aan het lachen te maken.’ Miranda Delis, ebsite Atria, Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam.

‘Een geweldige avond. Ik verwachtte om de een of andere reden een keurige Haarlemse mevrouw die over het koningshuis schrijft – maar er arriveerde een hartverwarmend en authentiek mens.’ Jeanet Stoot, coördinator bibliotheek Smilde.

‘Een wervelend en informatief verhaal over het koningshuis door Dorine Hermans. Over haar ervaringen met interviews en literatuuronderzoek. Vol humor verteld.’ Corrie de Boer, hoofd bibliotheek Aalsmeer

‘Ik vind Dorine de beste koningshuisdeskundige met de beste stem en de beste uitleg, met andere woorden: ik ben een groot fan.’ Carolien van Wijngaarden, redacteur Koffietijd

 

 

Vraag informatie aan
Wie ben ik dat ik dit doen mag

Op 30 april 2013 gaf koningin Beatrix het stokje door aan haar zoon Willem-Alexander. Het was de zevende keer dat er in Nederland een troonswisseling plaatsvond. Die dagen waren historisch en steeds gebeurden daarbij verrassende dingen. Vielen er bij de kroning van Willem II doden en ging er bij Beatrix een rookbom af, bij Willem-Alexander was er heibel over een lied en moest de Eerste Kamervoorzitter aftreden.

In Wie ben ik dat ik dit doen mag worden de zeven inhuldigingen onder de loep genomen, tot in hun gekste, ontroerendste, meest emotionele details. En hoe heeft de nieuwe koning in dit eerste jaar zijn stempel op het koningschap gedrukt?

Ik mag ook nooit iets

Over Willem-Alexander is veel geschreven maar wie kan de aanstaande koning nu beter typeren dan hij zelf? Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra laten in Ik mag ook nooit iets de kroonprins zélf aan het woord. Uit reportages, interviews en offi ciële toespraken stelden zij een bloemlezing samen van de uitspraken die hij heeft gedaan vanaf het moment dat hij kon praten. Tekenaar Ruben Oppenheimer maakte illustraties voor deze bundel vol gedwongen en ongedwongen, verstandige en onverstandige uitlatingen van de enige man in Nederland die al van kindsbeen wist wat en wie hij later zou worden.