Ivo van Woerden

Ivo van Woerden

Ivo van Woerden (1979) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn werk is onder meer verschenen in Vrij Nederland, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Revu, Humo, De Morgen,  Viva, Stern en Süddeutsche Zeitung. Van 2010 tot 2012 was hij redacteur bij HP/De Tijd. Met zijn undercover-onderzoek naar de ouderenzorg in Nederland werd hij genomineerd voor De Tegel voor de beste achtergrondreportage. Naar aanleiding van zijn artikel schreef hij het succesvolle boek Undercover in de ouderenzorg. Het boek zorgde landelijk voor veel opschudding en diverse televisie- en radio-optredens waren het gevolg. In 2013 verscheen zijn boek Het drama van Alphen, waarin hij een gedetailleerde reconstructie maakte van de eerste op Columbine geïnspireerde schietpartij op Nederlandse bodem. Het boek laat gedetailleerd zien wat dit incident over onze hedendaagse samenleving zegt, en welke lessen daaruit getrokken moeten worden.

In het najaar van 2014 is hij fellow aan het World Press Institute van de St. Paul University in Minnesota.

Mogelijkheden

Door zijn jarenlange ervaring in de journalistiek is Ivo van Woerden een specialist in onderzoeks- en narratieve- journalistiek. Daarnaast is hij als ex-verpleegkundige een ervaringsspecialist in de zorg. Ivo geeft lezingen en workshops op het gebied van journalistiek, maar ook over veiligheid, trauma en zorg. Zijn nieuwsgierigheid en veelzijdigheid maken hem de perfecte interviewer voor verschillende evenementen.

Vraag informatie aan
Het drama van Alphen

Op 9 april 2011 verlaat Tristan van der V. zijn flat en begint aan een dodelijke tocht door het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Met zijn daad wil hij een boodschap afgeven aan God. Zes mensen sterven, daarna pleegt hij zelfmoord. In die luttele minuten veroorzaakt hij de eerste op Columbine geïnspireerde schietpartij van Nederland. Zal dat ook de laatste zijn? Deskundigen vermoeden van niet.
Sinds het schietincident is er veel gezegd en geschreven over het hoe en waarom. Steeds wordt er daarbij ingezoomd op kleine onderdelen van het drama. Niet eerder is er een overzicht gemaakt van wat er exact is gebeurd en waar dat toe heeft geleid. Nu de gemoederen wat bedaard zijn, is het tijd voor een inzichtelijk verhaal dat duidelijk maakt wat dit incident over onze hedendaagse samenleving zegt, en welke lessen daaruit getrokken moeten worden.