Merel van Groningen

Merel van Groningen

In 2008 debuteerde Merel van Groningen (pseudoniem) met het boek Misleid waarin de uit de doeken doet welk pad Merel als vijftienjarige bewandelde om uiteindelijk in het web van een loverboy verstrikt te raken. In het jaar daarna verscheen haar tweede boek In mijn onschuld, dat vertelt hoe ze werd misbruikt door haar hulpverlener nadat ze in een internaat onder toezicht werd gesteld. In 2010 ontving ze de Joke Smit aanmoedigingsprijs als vertegenwoordigster voor alle slachtoffers van seksueel geweld die met hun verhaal naar buiten traden. Daarnaast werkte ze mee aan de voorlichtingsfolder van Stichting Meld Misdaad Anoniem.

Mogelijkheden

Samen met verschillende partijen realiseerde Merel van Groningen het Merel van Groningen-project, een educatief project waarbij jongeren tussen twaalf en zestien jaar preventief worden voorgelicht over loverboys. Naast voorlichting, trainingen en advies geeft Merel van Groningen lezingen en presentaties over haar werk en haar eigen verhaal.

Social media is bijna niet meer weg te denken in ons dagelijks leven en voornamelijk in dat van jongeren. Echter zijn wij niet goed geinformeerd over de gevaren van het gebruik hiervan. Door de voorlichtingen die Merel van Groningen geeft op dit gebied heeft ze intensief contact met jongeren en weet hierdoor goed wat de nieuwste trends zijn op dit gebied. Seksueel onverschrijdend gedrag is een veelvoorkomend probleem waarvan ouders vaak geen idee hebben.

Tijdens haar lezingen informeert Merel van Groningen over het gebruik van social media, maakt jongeren bewust van de gevaren, en laat ze vooral zien hoe je op een verantwoordelijke manier met social media om kan gaan.

Vraag informatie aan
En plotseling ben je van hem

Merel is vijftien jaar als ze via een vriendinnetje de zesentwintigjarige Mike ontmoet. Vanaf het eerste moment is er een bepaalde aantrekkingskracht, en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Als er thuis echter alleen maar ruzie is en de schoolresultaten van Merel steeds slechter worden, besluiten Merels moeder en stiefvader om haar in een internaat te plaatsen. De vriendschap tussen Mike en Merel wordt daardoor steeds hechter, en de twee worden verliefd. Merel is helemaal in de wolken door het geweldige gevoel dat Mike haar geeft. Eindelijk is er iemand die haar belangrijk vindt en van haar houdt…

En plotseling ben je van hem is het aangrijpende verslag van een meisje dat langzaam verstrikt raakte in het web van een loverboy. Merel heeft op tijd kunnen ontsnappen, en wil met dit boek anderen waarschuwen.

Merel van Groningen schreef dit boek onder pseudoniem. Tegenwoordig is ze gelukkig getrouwd. Na En plotselingben je van hem schreef ze het vervolg:In mijn onschuld.

In mijn onschuld

Na een nare periode keerde Merel van Groningen op haar vijftiende terug naar het internaat waar zij eerder had gewoond. Ze was een getraumatiseerde tiener die zich alleen voelde en wanhopig op zoek was naar liefde. Die vond ze bij haar mentor. Hij gaf haar het gevoel dat ze mooi en bijzonder was, en dat ze op z’n minst bij hem een heel speciaal plaatsje in zijn hart had. Zo wist hij haar te verleiden tot een geheime relatie.

Pas toen bleek dat Merel bepaald niet zijn enige liefje was, begreep ze dat hij misbruik had gemaakt van haar vertrouwen. Hij had meer dan wie ook beter moeten weten, en daarom werd hij op staande voet ontslagen. Merel moest verder leven met een gebroken hart. Dit is haar eigen verhaal.