Peter Hein

Peter Hein

Peter Hein, (1939) is gynaecoloog in ruste, (universitair hoofddocent Verloskunde, UMC St. Radboud te Nijmegen). Peter Hein  komt uit een Joodse familie. Hij zat als kind ondergedoken, gescheiden van zijn ouders. Hij is auteur van  De onderduikers, het verhaal van de onderduik van zijn ouders en van Het zesde jaar, zijn eigen onderduikverhaal. Verder verschenen korte verhalen van hem onder meer in Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Kunst en Wetenschap.

Mogelijkheden

Peter Hein geeft lezingen over zijn ervaringen, en die van zijn familie, in de Tweede Wereldoorlog. Hierbij komt ook de situatie in Nederland in die periode aan de orde, waarbij  controversiële onderwerpen niet geschuwd worden. Wat wist men van het lot van de Joden en wat kón men weten? Waarom deed men zo weinig? Wat was de rol van de Joodse Raad? Waarom was Nederland het land in bezet Europa vanwaar procentueel de meeste Joden gedeporteerd werden? Inspirerende en leerzame lezingen, gegeven door een zeer ervaren spreker en docent.

Vraag informatie aan
De onderduikers

De onderduik van de ouders van Peter Hein, op twaalf adressen, blijkt één lang ­verhaal van verraad en ontsnapping, omzwervingen, wanhoop, honger, kou en opnieuw verraad. De auteur stuitte bovendien ook op een verzwegen kwestie: zijn ouders werden beschuldigd van het verraden van een onderduikadres, waardoor vier mensen omkwamen.

Na de oorlog praatte de moeder van Peter Hein alleen maar over de oorlog, terwijl zijn vader dat onderwerp ontweek. Hein wilde het hele verhaal van zijn ouders helder boven tafel krijgen en interviewde hen. In De onderduikers vertelt Hein het fascinerende onderduikverhaal van zijn ouders en gaat hij op zoek naar de werkelijke verrader.